logo

Kleurenschema: blauw - grijs


Folkspraak is een kunstmatige taal die door een aantal enthousiastelingen in elkaar geknutseld wordt. De taal is gebaseerd op verschillende Germaanse talen, en moet dus eenvoudig begrijpbaar zijn voor mensen uit bijvoorbeeld Nederland, Engeland, Duitsland, Zweden en Denemarken. Na veel jaren discussie is de taal nog steeds in ontwikkeling. Voor veel ontwikkelaars is het niet eens zo belangrijk om tot een definitieve taal te komen: het bezig zijn met taal is op zichzelf al leuk en leerzaam. Zo ongeveer iedereen heeft zijn eigen dialect. Op dit moment is er niet veel activiteit. Een voorbeeld van de taal is het onderstaand fragment uit het verhaalje Nyw Nyw Auto van David Parke:

"God tidings! Ik ha nu min autostyrorkunde (licenc)! Dis is min nywest auto. Ik ha wexeld ut min 96 Nissan Presea for dis lecker 97 Honda Logo. Ett is en manig kurter on' lejter auto ond ett is ser lejt to styre on' to parke."

Om de inspanningen te ondersteunen heb ik ooit de website TidingKonien opgezet. Op die website stonden verhalen in Folkspraak. E.e.a. is hier opgeslagen.