logo

Kleurenschema: blauw - grijs


Global Positioning System

Global Positioning System (Globaal Positionerings Systeem) is een systeem weermee je overal op aarde je excacte positie kunt bepalen. Rond de aarde hangen satellieten van het Amerikaanse ministerie van Defensie die hun positie en tijd doorseinen aan GPS ontvangers (receivers) op het aardoppervlak of aan vliegtuigen. GPS ontvangers kun je kopen bij bijvooerbeeld buitensportzaken. Normaal hebben GPS ontvangers een computertje waarmee je ook kunt zien hoe snel je gaat, welke afstand je al afgelegd hebt, etc.

Zo kun je standaard "waypoints" opslaan, locaties die voor jou interessant zijn. De betere GPS ontvangers hebben ook een kaart waarop je wegen, plaatsen, rivieren etc. ziet en je positie wordt dan op die kaart getoond. Een "route" bestaat uit een aantal waypoints.

Zolang je jezelf voortbeweegt heb je ook een elektronisch kompas. Als je naar een waypoint toe wilt wordt hemelsbreed aangegeven welke richting je op moet en hoe ver je nog van je doel verwijderd bent.

Mijn eerste GPS,
een Garmin eMap
Mijn Garmin Oregon

Goede GPS ontvangers kunnen met meerdere coördinatenstelsels werken. Standaard wordt WGS 84 gebruikt, maar ook de coördinaatsystemen van Nederlandse, Engelse, Zweedse, etc. etc. systemen worden ondersteund zodat je jouw GPS ontvanger kunt gebruiken met de kaarten die je al hebt.

GPS is geweldig voor op de motor, in de auto, op een mountainbike, als je aan het hiken bent of gewoon als je op vakantie bent in een land waar je de weg niet kent. Tegenwoordig kun je Kodak digitale camara's kopen die je kunt koppelen aan een GPS. De excacte positie, datum en tijd van een foto wordt dan op de foto zelf (onderaan) gezet. Ook bestaan er navigatiesystemen die met GPS werken. Dat is een combinatie van een routeplanner en een GPS voor in de auto.

Een GPS kan ook met de computer en met andere apparatuur communiceren. De standaard interface is door de NMEA gespecificeerd. Daarnaast heeft Garmin een eigen interface ontwikkeld die sneller is en meer mogelijkheden heeft.

Een goed merk is Garmin. Leuke gratis GPS software voor de computer is Trackmaker. Ook GPS Utility moet je eens proberen. Een goed commercieel product is Microsoft MapPoint, hoewel de GPS ondersteuning matig is. Ik heb een uitbreidingsmodule voor MapPoint gemaakt.

Omdat GPS zo belangrijk is (het wordt ook gebruikt voor scheepsnavigatie, luchtvaart en landmeting) en Europa niet afhankelijk wil zijn van de Amerikaanse defensie, heeft de EU besloten een eigen, beter, systeem te bouwen: Galileo. Het zal nog wel even duren voordat dit systeem operationeel is. Toekomstige ontvangers zullen waarschijnlijk zowel GPS als Galileo signalen kunnen ontvangen en dus uiterst accuraat worden.