(datum onbekend)

Ballerina
Ballerina

Vrijheid is alles

Een Zen spreuk:

Als je de ware weg over twijfel heen wilt bereiken,
plaats jezelf dan in dezelfde vrijheid als lucht.

Vrijheid is misschien wel het belangrijkste wat er is.

Vrijheid zorgt ervoor dat je als mens kunt leven, je eigen keuzes kunt maken, en dat je verantwoordlijk bent voor je eigen daden. Vrijheid heeft alles te maken met beweging en mogelijkheden. Zonder vrijheid kun je niets. De vrijheid om te denken wat je wil, zonder dat anderen je hersenspoelen. Vrijheid om je te kleden zoals je wil. Maar vrijheid heeft ook een prijs. Hij moet bevochten worden. Het kost strijd en veel moed. Lees maar verder over wat de hond en de wolf met elkaar bespraken:

De Hond en de Wolf

Een grote Wolf was bijna dood van de honger toen hij een Hond ontmoette die voorbijliep. “Hoi, Neef,” zei de Hond. “Ik wist hoe het zou uitpakken; jouw onregelmatig leven zal je nog ru├»neren. Waarom ga je niet regelmatig werken zoals ik doe, dan krijg je op vaste tijden eten!”

“Daar zou ik geen bezwaar tegen hebben,” zei de Wolf. “Als ik maar een plaats kon krijgen.”

“Ik kan dat zo voor je regelen,” zei de Hond. “Kom met mij mee naar mijn baas en dan kun je mijn werk delen.”

Zo gingen de Wolf en de Hond samen naar de stad. Onderweg zag de Wolf dat het haar op een plek van de nek van de Hond nogal kaal was, dus vroeg hij hem hoe dat gekomen was.

“O, dat is niets,” zei de Hond. “Dat is alleen maar de plaats waar de halsband ’s nachts wordt bevestigd om me vast te houden. Het schuurt een beetje, maar je raakt er snel aan gewend.”

“Is dat alles?” zei de Wolf. “Dan vaarwel met jou, meester Hond.”

*Beter in vrijheid te sterven dan een gezonde slaaf te zijn. *Een fabel van Aesopus en/of Babrios

Geld en lafheid

Hoeveel mensen laten zich knechten vanwege het salaris dat ze ontvangen? Hoeveel? Ontelbaren zijn het. Onze samenleving is al behoorlijk in de ban van het materialisme en het hedonisme. Vaak is dat het einde van de vrijheid. Inderdaad, om vrij te zijn moet je jezelf in lucht kunnen plaatsen en sommige begeerten en zwakheden aan de kant kunnen zetten.

En vergis je niet, socialisme is ook een vorm van materialisme, maar dan zonder persoonlijk risico, dus met nog minder vrijheid.

Veel mensen laten zich helemaal sturen door de mensen om zich heen. Het kost moed om een andere mening te hebben en anders te zijn. Zonder die moed ben je een slaaf van je omgeving, en zul je nooit de smaak van vrijheid proeven. Inderdaad geeft vrijheid vleugels. En pas op dat je niet te hoog vliegt!