logo

Kleurenschema: blauw - grijs


Massage Compleet

Een zo compleet mogelijke massage, waar eventueel onderdelen uit weggelaten kunnen worden.

Doel

Een algehele massage heeft als doel spieren en pezen sneller te laten herstellen na een inspanning, spanningen weg te nemen en eventuele zwakke plekken of lichamelijke klachten op te sporen. De massage is soms stevig als de spieren gekneed worden, soms ook ontspannend als andere lichaamsdelen aan bod komen. Voor de zachte delen kan de massage de doorbloeding en vochtafvoer bevorderen.

Deze vorm van massage is vooral geschikt voor mensen met een relationele of vriendschappelijke band en voor ruimdenkende mensen die goed "in hun vel" zitten en een positieve relatie met hun lichaam hebben. Voor betaalde (professionele) massage dient de uitvoering wat terughoudender te zijn. Wat betreft lichamelijk contact geldt hier wat ook geldt in het algemeen: mannen zoenen elkaar niet.

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten.

Voorbereiding

Goede massageolie is bijvoorbeeld druivenpitolie. Die olie smeert goed uit, ruikt niet sterk, is gemakkelijk te verwijderen en/of in te masseren, en laat de huid niet veel afkoelen.

Een massagetafel is ideaal, maar een matje of matras op de grond gaat ook. Een bed veert teveel door. Leg een grote handdoek (badlaken) klaar waar de ontvanger op kan liggen.

Voor een algehele massage moet de ontvanger zich geheel ontkleden. Het is aan te raden eerst een bad of douche te nemen.

De ruimte moet goed verwarmd zijn, moet privacy bieden en kan verder prettiger gemaakt worden met wierook en rustige muziek.

Spierherstel

Zeker na hardlopen is het masseren nuttig om de doorbloeding van de spier te bevorderen, afvalstoffen versneld af te voeren en de ontstekingsreactie te beperken.

Denk er daarbij aan niet alleen de spier te masseren, maar ook de pezen die de spier aan de gewrichten bevestigen.

Uiteraard is het na sportinspanning ook van belang om veel te drinken, elektrolyten aan te vullen, lichtjes te rekken en te blijven bewegen.

Seksuele reacties

Bij massage van heup, billen, binnenbeen, bovenbeen, heup, bekken etc. sturen de zenuwen van die gebieden prikkels naar de zenuwknopen in het onderste deel van de rug. Die prikkels kunnen een automatische, onwillekeurige seksuele respons geven. Mannen krijgen meestal een (gedeeltelijke) erectie en vrouwen kunnen vaginaal vocht afscheiden. De gever van de massage moet daarover niet verbaast zijn en daar ook geen betekenis aan toekennen.

De ontvanger kan zich ervoor schamen of het zien als een natuurlijke reactie op een gezonde stimulatie van lichaamsweefsel en de sensatie als prettig ervaren. Wel kan e.e.a. een seksuele spanning geven die ervoor zorgt dat geest en lichaam, en daarmee alle spieren maar vooral die rondom de heup, zich niet goed genoeg ontspannen. Een seksuele ontlading is daarvoor een oplossing maar is om sociaal-culturele redenen niet altijd wenselijk. Wel is er in o.a. Zwitserland een tendens dat ook vrouwen steeds vaker een "happy end" vragen.

Massagetechnieken

Als je een spier stevig wilt masseren, kan dat het best met de muis van de hand waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht van de gever. Daarbij kunnen de vingers ondersteunen, waarbij je niet de vingertoppen gebruikt maar de eerste vingergewrichten vanaf de vingertop gezien.

Grote spieren die eerst zo stevig gemasseerd zijn, kunnen daarna "beklopt" worden met de zijkant van de hand (tapotement), en kunnen worden gekneed (petrissage).

Langere strijkbewegingen en grote cirkelbewegingen (euffleurage) kunnen gemaakt worden met de hele hand.

Kleine en weke lichaamsdelen kunnen het best met de vingertoppen gemasseerd worden.

Posterior

De ontvanger gaat op de buikzijde liggen.

Rug

Begin met de rug. Strijk van boven naar beneden en duw het bekken (heupen) iets naar onderen, om zo de onderste wervels los te maken. Masseer de spieren langszij de wervelkolom stevig. Ga daarna de andere kant op. Neem ook de spieren rond de schouderbladen en onder de nek mee. Geef pressie op het hoogste punt van de S vorm van de wervelkolom (grote lumbale wervels).

Voeten

Rek de tenen, wrijf over de holle onderkant van de voet, en test de beweeglijkheid van de voetbotjes in de bal van de voet.

Kuiten

De kuiten kunnen stevig gemasseerd worden. Vergeet de zijkanten niet. In het midden van de kuit zit ook een drukpunt waarop kort lichte druk gevoerd kan worden. Behalve longitudinaal kan ook overdwars gemasseerd worden.

Rekken bovenbeen

Pak bij de enkel en duw de voet richting de billen om het bovenbeen te strekken. De ontvanger ligt nog steeds op de rug.

Bovenbeen onder-, binnen-, en buitenzijde plus billen en heupen

Leg de benen iets uit elkaar. Smeer het hele gebied goed in met olie.

De massage bestaat vooral uit stevige, longitudinale strijkbewegingen van knieholte naar billen / heupen, langszij longitudinaal (binnen en buiten), en ook overdwars. De billen moeten ook gekneed worden.

Vergeet tijdens het smeren en de massage ook niet het gebied net onder de billen en tussen de benen waar veel spieren en pezen lopen die met o.a. de heup in contact staan. Het is soms lastig dat gebied goed te bereiken.

De heupen kunnen hierna verder nog gemasseerd worden met brede strijkende cirkelbewegingen.

Rekken psoas

De psoasspier is lastig te rekken maar het soepel houden van de psoas is van belang om de heup soepel te houden en een correcte lichaamshouding in stand te houden.

Vraag de ontvanger om het bovenlichaam iets omhoog te tillen, bv. door iets op de onderarmen (ellenbogen) te gaan leunen.

Til het been iets omhoog, zodat de rug hol trekt en de psoas gerekt wordt.

Rug en nek opnieuw

In dezelfde houding kan de rug zachtjes en de nek stevig gemasseerd worden. Laat dit niet te lang duren, omdat de ontvanger nog op de onderarmen leunt.

Anterior

Wrijf met een doekje de olie af van de posterieure delen.

Vraag daarna de ontvanger om zich om te draaien en op de rug te gaan liggen.

Vingers en onderarmen

Trek beurtelings aan de vingers en beweeg ze wat naar buiten.

Masseer de onderarmen, vooral de spieren aan de onderzijde. Gebruik je duimen om de spieren van de onderarm te masseren.

Bovenarmen

Masseer zachtjes de spieren van de bovenarmen.

Hoofd

Masseer zachtjes en voorzichtig de slapen, de ogen, en het kaakgewricht.

Schouders en nek

Masseer het gebied boven het sleutelbeen, bij de schouders. Dit is ook een goed moment om de nek nog iets te masseren. Van bovenaf kun je er goed bij, maar trek niet te hard aan de nek want dat is niet comfortabel.

Buik

De buik moet zachtjes met vlakke hand gemasseerd worden. Doe dat met de richting van de klok mee, omdat je daarmee ook de richting van de dikke darm volgt.

Optioneel kun je kijken of je de lever kunt vinden en of die niet vergroot is.

Borst

Olie de hele borst in, vooral het gebied dichtbij en rondom de schouders. Masseer zachtjes de hele borstkas met lange strijkbewegingen vanaf de buik. Er lopen veel spieren van de borstkas naar de schouders en deze moeten voorzichtig gemasseerd worden.

Bij een vrouw moeten de borsten gemasseerd worden in een ronde beweging, van binnen-midden naar boven-buiten, om zo optimaal de lymfe af te voeren. Onder de oksel, op de ribben, naast-onder de vrouwelijke borst zit een lymfknoop die daarna ook vrij gemasseerd dient te worden.

Inspecteer hierbij meteen op bobbeltjes (i.v.m. borstkanker).

Enkels

Masseer de enkels, vooral de enkelbanden, voorzichtig. Draai ook de voeten rustig rond.

Bovenbeen boven-, binnen-, en buitenzijde plus liezen plus heupen

Leg de benen iets uit elkaar. Smeer het hele gebied goed in met olie. Enkele belangrijke spieren en pezen zitten bovenaan aan de binnenkant van het been, en vooral bij mannen is dat gebied lastig bereikbaar omdat het scrotum (ballen) in de weg zitten. Smeer het scrotum goed in zodat je handen er gemakkelijker langs glijden als je die pezen en spieren gaat masseren. Als reactie op het insmeren kan een erectie ontstaan plus een samentrekking van het scrotum, waardoor het gebied nog beter bereikbaar wordt. Bij een vrouw volstaat een oppervlakkig insmeren van het kruis.

Begin met de bovenkant van het bovenbeen. Masseer stevig, zowel longitudinaal (strijken) als overdwars (kneden), en doe dit ook voor de buiten- en binnenkant. Bij de buitenkant doorgaan tot de bovenrand van de heupen.

Mannen: testes

Zoals bij vrouwen de borsten gemasseerd worden om het weefsel gezond te houden, moeten bij mannen de testes (teelballen) gemasseerd worden om o.a. de doorbloeding te stimuleren. Maak eerst het scrotum (balzak) los door zachtjes aan de huid te trekken in alle richtingen. Voel daarna rondom de hele bal en trek er zachtjes aan. Dit is ook een goede gelegenheid om eventuele onregelmatigheden (kanker e.d.) op te merken.

Kruis

Indien gewenst kan de ontvanger seksueel ontladen worden. Vooral voor een vrouw kan dat resulteren in ontspanning van de spieren bij het bekken / de heupen. Hou een doekje bij de hand.

Afronding

Laat de ontvanger nog even rustig liggen. Leg eventueel een doek over hem of haar heen om het lichaam warm te houden.


Ook als PDF en Markdown beschikbaar.