logo

Kleurenschema: blauw - grijs


Software voor foto's

Irfanview

Om je foto's te bekijken is Irfanview geweldig. Snel full-screen plaatjes bekijken, verwijderen, roteren, inzoomen. Een slideshow maken, of batchgewijs een hele map met foto's aanpassen of converteren naar een ander formaat.Website: www.irfanview.com.

irfanview

De map met de executable kun je ook kopiƫren naar je USB memory stick, zodat je de viewer altijd bij je foto's hebt. Hoewel het programma alleen voor Windows uitgebracht wordt, werkt het goed onder Linux met Wine (zelf getest).

Qdig Gallery

Qdig

Om de foto's op mijn site te tonen, heb ik gebruik gemaakt van de Qdig software. Meer hierover is te vinden op de Qdig website: qdig.sourceforge.net.

Paint.Net

Hoewel deze software alleen onder Windows draait, is het wel een heel fijn programma. Het is een soort opgevoerde Paint, met veel mogelijkheden, en toch overzichtelijk en snel. Website: www.getpaint.net.

Greenshot

Greenshot is een programma voor Windows om gemakkelijker screenshots mee te kunnen maken. Ideaal is de snelle uitvoer naar een PNG bestand. PNG bestanden zijn redelijk compact, maar kennen geen verlies zoals kwaliteit. Met andere woorden, PNG is lossless. Andere formaten zoals JPEG zijn lossy en screenshots worden daar onduidelijk door. Na uitvoer naar PNG kun je het plaatje met bv. Paint.Net bewerken om pijltjes e.d. toe te voegen. Voor Greenshot is het .Net raamwerk nodig. Website: greenshot.sourceforge.net.